Witte ruis

Stilte versus ruis

In tegenstelling tot wat velen denken is het net de stilte dat kinderen onrustig kan maken. Daarom wordt er sterk geadviseerd om een vorm van witte ruis te gebruiken bij (onrustige) kinderen onder het eerste levensjaar en nog lang nadien indien gewenst.

De periode in de baarmoeder was het allesbehalve stil. De geluiden die een kind hier gedurende negen maanden hoort blijken nog luider dan een stofzuiger. Geen wonder dus dat pasgeboren baby’s onrustig kunnen worden door stilte. We mogen uiteraard niet vergeten dat de kinderen wel omgeven zijn door vruchtwater waardoor de geluiden doffer klinken. De oortjes zijn tijdens de periode in de baarmoeder, net zoals de longen ook gevuld met vruchtwater.

Witte ruis hoeft niet altijd met een machientje of via een muziekspeler geproduceerd te worden. Elke ouder of opvoeder kan een kind kalmeren door middel van het ‘Shhh’ geluid te maken. En dat wel op onderstaande manier:

– Plaats je mond zo’n vijftal cm van het oor van je baby.

– Maak een zacht shhh geluid en verhoog dit volume tot het overeenkomt met het volume van het huilen van je kind.

– Zorg ervoor dat jouw shhh niet zachtaardig en warm aanhoort maar probeer deze net hard en ruw te doen klinken. Dit kan je even het gevoel geven alsof je kind niet mag huilen maar daar gaat het helemaal niet over. De shhh geluiden komen ongeveer overeen met de geluiden die foetussen in de baarmoeder horen en vandaar hun nut. 

– Verzacht je shhh tezamen met het volume van huilen dat afneemt. Als je kind gestopt is met huilen is jouw werk nog niet gedaan.

– Probeer deze shhh gematigd aan te houden zodat je baby niet terug onrustig wordt. En hier kunnen de apparaatjes net een handige methode zijn om het van jou over te nemen. Kijk even het volume na alvorens in gebruik te nemen. Circa 60db bij huilen (op korte tijdsperiodes mag het meer zijn) en iets minder tijdens slaap is aangewezen en veilig.

Gebruik witte ruis enkel en alleen voor slaap- of huilperiodes. Zorg voor de rest van de dag voor normale achtergrondgeluiden zoals een radio die zachtjes speelt, een raam die open staat…

Non stop witte ruis of periodiek

Je kan kiezen voor witte ruis rechtstreeks uit een haardroger of stofzuiger natuurlijk maar je kan ook uren geruis beluisteren online bijvoorbeeld. Wij begonnen met YouTube bij Livia om te zien of het überhaupt iets deed. Wist je dat je hier kan kiezen voor 12u aan een stuk witte ruis? Bij ons was het effect meteen duidelijk! Ze sliep er echt beter door. Ze sliep ook echt zo licht. Een deur die dicht sloeg buiten of een hond die blafte en ze was wakker en ontroostbaar door vermoeidheid.

Je kan ook kiezen voor een extern apparaatje op batterijen of eentje dat je oplaadt.
Wij gebruiken voor onze dochter van bijna 2,5 jaar nog steeds ‘Zoë de pinguïn’ van het merkje ZAZU. Het muziekdiertje is draadloos en bestaat uit 5 voorgeprogrammeerde melodieën, namelijk hartslag (ideaal voor een newborn), witte ruis, natuurgebied (fluitende vogeltjes), lounge muziek en traditionele slaapliedjes. Het is ook mogelijk door via je telefoon je eigen muziekjes af te spelen met Bluetooth. Het geluid is vrij schel maar dat is eigenlijk net goed. Ohja je kan trouwens ook het hoofdje licht laten geven, hard of zacht, zeg het maar hoor, die pinguïn kan alles! Die pinguïn speelt standaard 20 minuten en valt dan uit. Je kan kiezen de sensor aan te zetten waarbij de witte ruis, of het andere geluidje dat je kiest, terug opspringt als je kind huilt. Ondertussen wordt Livia ’s nachts niet meer wakker maar toen ze dat wel nog deed en begon te huilen was het voor haar voldoende de witte ruis te horen en verder te gaan slapen. Dit is een voorbeeld van een positieve slaapassociatie. Op verplaatsing slaapt ze gewoon zonder de witte ruis maar thuis hoort dit bij ons ritueeltje en helpt het omgevingsgeluiden te dempen. Zo ruim ik boven op of leg ik onze baby te slapen en wordt zij alvast niet gestoord wanneer ze aan het nacht begint.

Lewis daarentegen slaapt met het droom ei van Diley Dreams dat continu blijft spelen. Ook hier kan je kiezen voor een timer en toch kies ik ervoor de witte ruis aan te laten totdat hij een jaar is. Ik merk dat hij onrustiger slaapt als ik het uitzet, en ik ondertussen trouwens ook want we slapen samen. Ik zet het wel heel zacht ’s nachts terwijl het overdag iets luider staat met als doel omgevingsgeluid te onderdrukken. Want net zoals zijn zusje zijn mijn kinderen snel gewekt.

In mijn ‘must haves’ vind je nog een aantal apparaten terug die we zelf uitprobeerden en ik adviseer.

Liefs,
Sarah